Konferencija How to Web

Konferencija How to Web

Veoma nas je obradovala vest koju smo dobili početkom oktobra da smo izabrani kao jedan od 50 najboljih startapa u Evropi i da ćemo početkom novembra biti učesnici najveće rumunske konferencije How to Web http://2016.howtoweb.co/.

Tek što smo se vratili iz Pariza, gde smo našu aplikaciju predstavili Francuskoj košarkaškoj federaciji krenuli smo u pripreme za najznačajniji ovogodišnji IT događaj u ovom delu Evrope.

Slobodno se može reći da je Rumunija trenutno najjača ekonomija jugoistočne Evrope sa ubedljivo najvišom stopom rasta društvenog proizvoda. Prihodi od IT proizvoda i usluga su u ovoj godini premašili 3 milijarde dolara, a čak dve trećine predstavlja izvoz.

Prelazak granice na Đerdapu i put kroz živopisne krajolike Rumunije nećemo opširnije opisivati ali prolazeći kroz Drobetu Turnu Severin, Krajovu i Ploešti shvatamo koliko su naši susedi napredovali u svakom pogledu, počev od rekonstruisanih pumpi, novoizgrađenih fabrika čak i nekoliko novosagrađenih aerodroma.

Bukurešt ili Mali Pariz kako ga još neki nazivaju zbog velike sličnosti centra grada sa Parizom danas je dvomilionski grad koji je šesti grad po veličini u Evropskoj Uniji. Smeštamo se u apartman koji smo rezervisali preko AirBnb u užem centru neposredno u blizini Nacionalnog teatra u kome će se održavati konferencija.

Dan pre početka konferencije provodimo u TechHub-u https://bucharest.techhub.com/ gde zajedno sa mentorima radimo na pripremi za konferenciju. TechHub je mesto u kome se okuplja startup zajednica u Bukureštu i mesto sa kog su krenuli mnogi danas uspešni preduzetnici. Domaćini su izuzetno ljubazni i na sve načine se trude da nam pomognu da se što bolje spremimo.

Prvog dana konferencije nakon što smo se odomaćili upoznajemo se sa velikim brojem preduzetnika sa kojima razmenjujemo iskustva a naša nagradna igra u kojoj smo dodeljivali majice privlači veliku pažnju tako da sve vreme provodimo u razgovoru sa posetiocima konferencije.

Naš red za pitch je drugog dana konferencije tako da se intenzivno pripremamo, pošto za četiri minuta koliko imamo na raspolaganju  treba da objasnimo koji problem rešavamo, kako izgleda naša aplikacija, koliko je tržište, kakav je plan nastupa i širenja, kako planiramo da zarađujemo, ko je sve u našem timu  i sve ostalo što je bitno a tiče se aplikacije.

Od ogromne koristi su nam bili sastanci sa mentorima, njih dvanaest, među kojima bismo istakli sastanke sa Jon Bradfordom (F6S i TechStars), Noelom Pullenon (Hootsuite), Robertom Neivertom (500 Startups), Nopadon Wongpakdee (500 Startups), Vladimir Oane (Hootsuite), Cristi Badea (MavenHut). Upijali smo svaku reč i sugestiju koju smo dobili od mentora a godilo nam je kada su nam skoro svi rekli da je ono što radimo veoma zanimljivo ali po njihovom mišljenju veoma komplikovano za realizaciju, što inače i samo znamo.

 

Pauzu između rada sa mentorima i našeg nastupa iskoristili smo za posetu Košarkaškom savezu Rumunije gde nas je veoma srdačno sačekao Predsednik Horia Paun. Kao bivši košarkaš a sada funkcioner veoma je brzo shvatio suštinu aplikacije CouchCoach i poželeo odmah da je isproba. Kako u to vreme nije bilo aktivnih utakmica, dogovorili smo se da probu aplikacije uradimo kada bude aktivnih utakmica. Inače košarka postaje sve popularniji sport u Rumuniji, a nacionalni tim se plasirao na Evropsko prvenstvo 2017 i jedna grupa prvenstva će se igrati u Klužu. U Klužu će osim domaćina Rumunije nastupiti i Mađarska, Hrvatska, Češka, Španija i Crna Gora.

Sledio je naš pitch. U predviđena četiri minuta uspeli smo da sve što je važno kažemo, i kada je otkucao poslednji sekund usledila su pitanja sudija. Dali smo kratke i jasne odgovore na pitanja koje rezultate želimo da postignemo u narednih šest meseci kao i kako planiramo da uvećamo bazu korisnika. Zadovoljstvo postignutim i olakšanje.

Uzbuđenje dostiže vrhunac kada organizatori saopštavaju kojih deset startupova će ponovo izaći na scenu i pokušati da osvoji neku od vrednih nagrada koje je organizator spremio. Sala je dupke puna, pošto svi žele još jednom da čuju po odabiru sudija najbolje startapove. U veoma oštroj konkurenciji čak sedam rumunskih startapa ulazi u finale a pobedu i nagradu u iznosu od 15000 dolara osvaja engleski startap Newsroom   http://www.thenewsroom.io , drugo mesto i nagradu u iznosu od 5600 dolara osvaja francuski startup Livemon http://www.livemon.com/en-US/ , treće mesto i nagradu od 5000 dolara osvaja rumunski startap ENTy http://entymed.com/ a četvrto mesto i nagradu u iznosu od 5000 dolara osvaja takođe rumunski startap MRise.

 

Nakon proglašenja pobednika čestitali smo nagrađenima i nastavili druženje sa ostalim učesnicima konferencije.

Povratak u Srbiju nas je vodio preko Transilvanijskih Alpa i zamka Bran koji je izgrađen 1212-te godine i u kome je živeo Vlada Cepeš III, čuveni Grof Drakula. Istoričari će reći da je engleski pisac Brem Stoker inspiraciju za roman Drakula pronašao upravo na ovom mestu drugi će reći da je celu priču smislila lokalna zajednica kako bi privukla turiste. A istina je da je u današnje vreme mesto Bran procvetalo od poseta turista, naročito iz inostranstva, a meštani kažu da im i dan danas kada su vedre noći iz tora nestane bar po jedna ovca.

Da li grof i u današnje vreme oživi noću kao Drakula i počasti sebe ovčetinom ili vešti ugostitelj krišom prikolje životinju ne bi li sutra ugostio desetine novih turista nećemo saznati. Mi smo za svaki slučaj sa prvim sumrakom napustili Bran ne želeći da bilo šta rizikujemo.